Доброго дня, шановні учні. Тема нашого уроку: "Прииготуваня прісного тіста та формування виробів з нього :вареників, їх відпуск"
Технологічна карта
ФАРШ КАРТОПЛЯНИЙ
Найменування сировини |
Витрати сировини в г на 1000г |
|
Брутто |
Нетто |
|
Картопля відварена |
1000 |
880 |
Цибуля ріпчаста пасерована |
150 |
130 |
Олія рослинна |
40 |
40 |
Сіль |
10 |
10 |
Вихід |
1000 |
Технологія
приготування:
1. Обчищену картоплю зварити, відвар злити.
2. Гарячу картоплю протерти.
3. Додати пасеровану до готовності цибулю або
варені нарізані гриби з цибулею і перемішати.
Вимоги
до якості:
Зовнішній вигляд – маса
однорідна.
Колір – білий.
Консистенція – м’яка.
Смак та запах – в міру
солоний із ароматом грибів або цибулі.
Технологічна карта
Найменування страви: ТІСТО
ДЛЯ ВАРЕНИКІВ З ПШЕНИЧНОГО БОРОШНА (ПРІСНЕ)
Найменування сировини |
Брутто |
Нетто |
Борошно пшеничне |
695 |
695 |
Яйця |
53 |
53 |
Вода |
270 |
270 |
Сіль |
12 |
12 |
Вихід |
|
1000 |
Технологія
приготування:
1.
Борошно просіяти.
2.
Насипати гіркою.
3.
Зробити посередині заглиблення.
4.
Влити у заглиблення холодну воду, сирі яйця, проціджений розчин солі і цукру.
5.
Замішати круте тісто.
6.
Місити доти, доки воно не набуде однорідної консистенції (готове тісто відстає
від рук і стінок посуду).
7. Залишити
тісто на 30-40 хв. для набухання клейковини і надання йому еластичності,
накривши серветкою або кришкою.
Вимоги до якості:
Зовнішній
вигляд – не завітрене.
Консистенція
– еластична.
Колір
– білий.
Смак
та запах – в міру солоний, без запаху кислоти.
Технологічна карта
Найменування страви: ПРИГОТУВАННЯ
НАЧИНКИ КАРТОПЛЯНОЇ З ШКВАРКАМИ І ЦИБУЛЕЮ
Найменування сировини |
Брутто |
Нетто |
Картопля |
1045 |
784 |
Маса вареної протертої картоплі |
|
760 |
Цибуля ріпчаста |
250 |
210 |
Сало шпик |
198 |
190 |
Маса пасерованої з салом цибулі |
|
250 |
Сіль |
|
10 |
Вихід |
|
1000 |
Технологія
приготування:
1. Підготувати
картоплю і цибулю до використання.
2. Обчистити.
3. Відварити.
4. Відвар
злити.
5. Гарячу
картоплю протерти.
6. Сало
і цибулю нарізати дрібними кубиками.
7. Сало
смажити, щоб витопився жир.
8. Додати
цибулю.
9. Пасерувати
до готовності.
10. Змішати
з протертою картоплею.
Вимоги до якості:
Зовнішній
вигляд – однорідна маса.
Консистенція
– однорідна, соковита, м'яка.
Колір
- відповідає начинці.
Смак
та запах – з ароматом начинки, в міру солоний.
Технологічна карта
Найменування страви: ВАРЕНИКИ
З КАРТОПЛЕЮ І ШКВАРКАМИ
Найменування сировини |
Брутто |
Нетто |
Тісто для вареників |
|
82 |
Начинка |
|
103 |
Маса сирих вареників |
|
185 |
Маса варених вареників |
|
200 |
Цибуля ріпчаста |
25 |
21 |
Сало шпик |
19,8 |
19 |
Маса пасерованої з салом цибулі |
|
25 |
Вихід |
|
225 |
Технологія
приготування:
1. Приготувати
тісто.
2. Зробити
з тіста валик.
3. Нарізати
валик невеликими шматочками (масою 10-11 г).
4. Розкачати
кружальцями завтовшки 1,5-2 мм.
5. Розмістити
посередині начинку (12-13 г. на шт.).
6. З'єднати
краї.
7. Защипнути,
надаючи форму півмісяця.
8. Воду
довести до кипіння.
9. Посолити.
10. Скласти
вареники у киплячу підсолену воду.
11. Варити
5-7 хв. при слабкому кипінні.
12. Подавати:
на підігріту тарілку скласти вареники (7-8 шт. на порцію) і заправити пасерованою
із салом цибулею.
Вимоги до якості:
Зовнішній
вигляд – правильна форма – півмісяця, краї добре защипані,
поверхня гладенька без тріщин і розривів.
Консистенція
– оболонки щільна, м'яка, начинки – соковита, м'яка.
Колір
– оболонки – від світло-сірого до світло – кремового,
начинки – відповідає начинці.
Смак
та запах – відповідає виробу з прісного тіста з ароматом начинки.
Коментарі
Дописати коментар