Доброго дня, шановні учні. Тема нашого уроку: "Приготування прісного тіста та формування виробів з нього: вареників, їх відпуск"
Технологічна карта
Найменування страви: НАЧИНКА
ВИШНЕВА
Найменування сировини |
Брутто, г |
Нетто, г |
Вишні свіжі або консервовані |
1550 |
1240 |
Цукор |
150 |
150 |
Вихід |
|
1000 |
Технологія
приготування:
1. Вишні
перебрати.
2. Промити.
3. Видалити
плодоніжки і кісточки.
4. Пересипати
цукром.
5. Залишити
на 3-4 год. в холодному місці.
6. Відцідити
сік, що виділився.
Вимоги до якості:
Зовнішній
вигляд – форма вишень збережена.
Консистенція
– соковита, м'яка.
Колір
- червоний.
Смак
та запах – з ароматом вишень, в міру солодкий.
Технологічна карта
Найменування страви: НАЧИНКА
З СИРУ
Найменування сировини |
Брутто, г |
Нетто, г |
Сир |
808 |
800 |
Яйця |
100 |
100 |
Цукор |
80 |
80 |
Вихід |
|
1000 |
Технологія
приготування:
1. Сир
протерти через сито.
2. Додати
яйця, цукор, підготовлені родзинки.
3. Ретельно
перемішати.
Вимоги до якості:
Зовнішній
вигляд – однорідна маса.
Консистенція
– м'яка.
Колір
- білий.
Смак
та запах – з ароматом начинки, в міру солодкий.
Технологічна карта
Найменування страви: ВАРЕНИКИ
З СИРОМ
Найменування сировини |
Брутто, г |
Нетто, г |
Тісто для вареників |
82 |
82 |
Начинка: |
103 |
103 |
Маса сирих вареників |
185 |
185 |
Маса варених вареників |
- |
200 |
Масло вершкове |
- |
25 |
Вихід |
- |
225 |
Технологія
приготування:
1.
Приготувати тісто.
2. Зробити
з тіста валик.
3. Нарізати
валик невеликими шматочками (масою 10-11 г).
4. Розкачати
кружальцями завтовшки 1,5-2 мм.
5. Розмістити
посередині начинку (12-13 г. на шт.).
6. З'єднати
краї.
7. Защипнути,
надаючи форму півмісяця.
8. Воду
довести до кипіння.
9. Посолити.
10. Скласти
вареники у киплячу підсолену воду.
11. Варити
5-7 хв. при слабкому кипінні.
12. Подавати:
на підігріту тарілку скласти вареники (7-8 шт. на порцію) і полити вершковим
маслом.
Вимоги до якості:
Зовнішній
вигляд – правильна форма – півмісяця, краї добре защипані,
поверхня гладенька без тріщин і розривів.
Консистенція
– оболонки щільна, м'яка, начинки – соковита, м'яка.
Колір
– оболонки – від світло-сірого до світло – кремового,
начинки – відповідає начинці.
Смак
та запах – відповідає виробу з прісного тіста з ароматом начинки.
Технологічна карта
Найменування страви: ВАРЕНИКИ
З ВИШНЯМИ
Найменування сировини |
Брутто, г |
Нетто. г |
Тісто для вареників |
82 |
82 |
Начинка |
103 |
103 |
Маса сирих вареників |
185 |
185 |
Маса варених вареників |
- |
200 |
Цукор |
30 |
30 |
Або сметана |
|
30 |
Або сироп |
|
30 |
Вихід |
|
230 |
Технологія
приготування:
1.
Приготувати тісто.
2.Зробити
з тіста валик.
3.Нарізати
валик невеликими шматочками (масою 10-11 г).
4.Розкачати
кружальцями завтовшки 1,5-2 мм.
5.Розмістити
посередині начинку (12-13 г. на шт.).
6.З'єднати
краї.
7.Защипнути,
надаючи форму півмісяця.
8. Воду
довести до кипіння.
9.Посолити.
10.Скласти
вареники у киплячу підсолену воду.
11.Варити
5-7 хв. при слабкому кипінні.
12.Подавати:
на підігріту тарілку скласти вареники (7-8 шт. на порцію) і сметаною або
сиропом.
Вимоги до якості:
Зовнішній
вигляд – правильна форма – півмісяця, краї добре защипані,
поверхня гладенька без тріщин і розривів.
Консистенція
– оболонки щільна, м'яка, начинки – соковита, м'яка.
Колір
– оболонки – від світло-сірого до світло–кремового,
начинки – відповідає начинці.
Смак
та запах – відповідає виробу з прісного тіста з ароматом начинки.
Технологічна карта
Найменування страви: ВАРЕНИКИ
ШОКОЛАДНІ З СИРОМ
Найменування сировини |
Брутто, г |
Нетто. г |
Тісто: Борошно |
600 |
600 |
Яйце |
40 |
40 |
Рослинна олія |
1 ст. л. |
1 ст. л. |
Гаряча вода |
150 |
150 |
Молоко |
100 |
100 |
Какао - 2 ст. л. |
2 ст. л. |
2 ст. л. |
Сіль |
|
|
Начинка: |
|
|
Сир - 250 г |
250 |
250 |
Цукор |
40 |
40 |
Ванільний цукор |
2 ч. л. |
2 ч. л. |
Яйце |
40 |
40 |
|
|
|
Технологія
приготування:
1.
Перед замісом тіста відкласти 2 ст. л. борошна.
2. Замішати тісто, розділити його навпіл, в одну половину вмішати какао, а в другу борошно (2 ст. л).
3. Приготовлене тісто накрити плівкою і залишити на 30 хв.
4. Розкачати два пласти товщиною 2-3 мм. Шоколадний добре змастити водою. Накласти один шар на інший, внутрішній можна ще змочити водою.
5. Щільно згорнути тісто в рулет і покласти його під плівку на 5 хвилин. Рулет нарізати на тонкі пластини.
6. Розкачати заготовки і сформувати вареники.
Вимоги до якості:
Зовнішній
вигляд – правильна форма – півмісяця, краї добре защипані,
поверхня гладенька без тріщин і розривів.
Консистенція
– оболонки щільна, м'яка, начинка – соковита, м'яка.
Колір
– оболонки – від світло-сірого до світло–кремового,
начинки – відповідає начинці.
Смак
та запах – відповідає виробу з прісного тіста з ароматом начинки.
Домашнє завдання: сфотогрфувати послідовність виконання завдання, сфотографуватися з готовою стравою. Фото надіслати мені на вайбер о 19 год.
Коментарі
Дописати коментар